Plativoo / Plativoo kao dodatni nivo zaštite podataka JKP Preduzeća

Plativoo kao dodatni nivo zaštite podataka JKP Preduzeća

Plativoo kao dodatni nivo zaštite podataka JKP Preduzeća

Podaci o korisnicima, računima i naplati se u JKP kompanijama u većini slučajeva čuvaju na nekom od lokalnih računara u preduzeću. Ovaj način iako validan i opšteprihvaćen ponekad zna da predstavlja bezbedonosni problem za celo preduzeće. Ukoliko je računar koji čuva podatke priključen na internet, postoji šansa da do njega dopru hakeri sa malicioznom namerom. Takav slučaj se u skorije vreme desio jednoj od većih srpskih JKP kompanija. Hakeri su doprli do njihovih računara, ubacili virus koji zaključava sve podatke na računarima a potom su tražili novac da bi te podatke otključali. Ovaj tip napada se inače zove “ransomware”. Preduzeće je bilo primorano se nagodi sa napadačima ili reši problem na drugi način što nikako nije lako.

Plativoo kao dodatni nivo bezbednosti podataka

S obzirom da se podaci korisnika koji su zatražili da račune primaju i putem Plativoo platforme - uploaduju na Plativoo cloud server sa sve računima, Plativoo postaje dodatni nivo zaštite podataka preduzeća jer se ti podaci sada nalaze i na Cloud-u i uvek su dostupni zaposlenima i menadžmentu u preduzeću.

Ostali načini zaštite podataka u JKP Preduzećima

Obuka zaposlenih

Najranjiviji deo svakog informacionog sistema je čovek. Kevin Mitnik - najpoznatiji svetski haker je izjavio da je u 90% svojih napada na razne informacione sisteme koristio društveni inžinjering odnosno pronalazio slabosti kod zaposlenih u tim sistemima i dalje te slabosti koristio. Jedan od primera tih slabosti je “eksploatacija autoriteta”. Kevin bi prvo pronašao pronašao podatke o menadžerima u preduzeću. Potom bi pozvao nižerangirane zaposlene u preduzeću i uz pomoć podataka o menadžerima bi došao do željene informacije. Recimo da se direktor određenog preduzeća zove Milan Atanasković. Kevin bi pozvao nižerangiranu osobu u računovodstvu i rekao “Zdravo, ovde direktor te i te firme, sad sam se čuo sa Milano Atanaskovićem, prilično je besan jer mi još uvek niste poslali izveštaje o prihodima za prošli mesec, rekao je ako ih ne pošaljete u najkraćem mogućem roku, sići će sam do računovodstva da mi ih pošalje ali ona ne zna zašto ima zaposlene u računovodstvu!” Ovakav način izazvao bi stres i ishitrenost kod zaposlenog u računovodstvu i u najvećem broju slučajeva Kevin je dobijao podatke koje je želeo. Obuka zaposlenih i poštovanje protokola u poslovanju su najbolji način da se kompanija zaštiti od ovakvih napada.

Ažuriranje antivirus softvera i čišćenje računara od sumnjivih aplikacija

Standardan način je i instalacija antivirus softvera, njihovo ažuriranje i održavanje. Takođe je dobra praksa da se računar na kojem se nalaze bitni poslovni podaci koristi samu u svrhu baratanja tim podacima i da se na njega ne instaliraju nepotrebni programi i aplikacije. Ukoliko želite da saznate kako možete da sarađujete sa Plativoo aplikacijom, posetite ovu stranicu: https://plativoo.rs/saradnja/kompanije